Kitsch és una paraula que ve de l’alemant. Kitschen significa “fer nyaps”, i en particular “fer mobles nous amb vells”. Verkitschen significa “fer passar gat per llebre” o sigui, que et col·loquen pel mateix preu alguna cosa d’inferior qualitat. Históricament, el concepte de kitsch en art va aparèixer a Munic durant els anys 1880: es tractava llavors de designar petites reproduccions artístiques barates per ser venudes als turistes. Ràpidament, el mot kitsch es va instal·lar dins de la llengua alemanya amb el sentit de “cosa de mal gust per a les masses”, succedani que modifica les dimensions, proporcions, els colors de les coses en benefici dels efectes fàcils.

Avui en dia el kitsch està condicionat pel seu momentum cultural, posseeix valors que no són immutables i que varien amb el pas del temps, el que en el passat no es va considerar kitsch, posteriorment sí; i, en el mateix sentit, el que en present es consideri kitsch pot ser que en un futur no ho sigui. De fet la distància temporal és sovint necessaria per ser capaç de reconèixer l’aspecte kitsch de diversos objectes.

En el llibre Kitsch Barcelona han col·laborat diversos pensadors, artistes, dissenyadors, critics de disseny i art, com Martí Guixé, Enric Jardí, Isabel Campi, Àlex Mitrani, J. F. Yvars, entre molts altres per valorar el Kitsch dins de la ciutat de Barcelona.

Llibre editat per l’Ajuntament de Barcelona
Amb Coordinació editorial de Martina Ros
Escrit per Anna Pujadas (www.annapujadas.cat)
Fotografies de Sergi Serra Mir (www.sergiserramir.com/)
Gràfica de Xavier Alamany (www.grafic.info/alamany)

Links: Ara · La Vanguardia · Vilaweb ·